Fragment
Het lichaam is een prachtig functionerend systeem waar nog ontzettend veel in valt te ontdekken. Heb je 604 spieren, of heb je 1 spier, onderverdeeld in 604 delen met verschillende functies? Van je grote teen tot aan je hoofd, wat je denkt, doet en voelt: alle lichamelijke en mentale processen vormen een eenheid en zijn met elkaar verbonden. Daardoor hebben alle fysieke en sociaal-emotionele aspecten ook invloed op elkaar en kunnen ze elkaar ondersteunen of juist ontregelen. Wist je bijvoorbeeld dat de keuze voor het eten van bepaalde eiwitrijke voeding tijdens een blessure effect kan hebben op het herstel ervan? Of dat je door vermoeidheid en/of stress minder motorische controle hebt, waardoor bewegingen minder goed lukken en je meer kans hebt een blessure op te lopen? Zo zijn er veel voorbeelden van hoe het lichaam uiteindelijk één verbonden geheel is waar voortdurend samenhangende interacties op verschillende niveaus plaatsvinden. Een systeem dat in balans is, zorgt voor betere prestaties, een lager blessurerisico, en een langere (dans)carrière.
Als we het hebben over dans, dan wijzen steeds meer onderzoeken uit dat dansen gezond is. Dansen houdt je lichaam in conditie, vermindert stress en maakt gelukkiger. Het vergroot je zelfvertrouwen, maakt je slimmer en brengt je in contact met anderen. Dat is mooi, maar we weten tegelijkertijd dat het beroep van performer fysiek én mentaal zwaar is. Daarnaast is het geen geheim dat een fysiek beroep vaak geen lang leven beschoren is. Als jij je als danser/performer louter op fysieke training richt, zie je al gauw een belangrijk deel van jezelf over het hoofd: je gedachten, gevoelens en de keuzes die je maakt, zijn immers van invloed op je prestaties. Wat je denkt, voelt en doet beïnvloedt je lichaam en omgekeerd.
Goede zelfzorg is zeker niet altijd even gemakkelijk. Wanneer je over je grenzen heen gaat, ontregelt dat een bepaald evenwicht: de balans tussen de belasting, wat er van je gevraagd wordt, en de belastbaarheid, wat je aankunt. Soms raakt deze balans verstoord, met stress tot gevolg. Ook al zal het lichaam zo slim mogelijk proberen terug te keren naar een evenwicht, het is nog maar de vraag of je dan efficiënt bezig bent.
De auteurs beschrijven de fysieke en mentale uitdagingen die je als performer tegenkomt. Ze gaan uit van een visie waarbij het hele individu wordt betrokken: de rol van zowel lichaam als geest op hoe je het beste uit jezelf kunt halen op een gezonde, onderbouwde en verstandige manier. Dit studieboek is allereerst bedoeld voor alle artiesten/performers die het lichaam inzetten als (creatief) instrument, zoals dansers, circusartiesten, mimers, kunstschaatsers. Daarnaast kan dit materiaal professionals uit pedagogische- en zorgdisciplines inspireren en ondersteunen.
Deel A en B behandelen de anatomische structuren van het menselijk lichaam. Het lichaam is een complex, samenhangend geheel dat we beter kunnen begrijpen door eerst de afzonderlijke onderdelen te onderzoeken. We beginnen met een bespreking van de algemene structuren waaruit het lichaam bestaat, zoals botten, spieren en fasciaal weefsel. Vervolgens gaan we dieper in op hoe deze structuren in verschillende delen van het lichaam zijn vormgegeven en functioneren.
Deel C vertelt over beweging in het algemeen. Deel C richt zich op beweging in het algemeen. Nadat we ons hebben verdiept in bijvoorbeeld het fasciale systeem, is het boeiend om te onderzoeken hoe dit systeem functioneert binnen het totale lichaam. Hetzelfde geldt voor de studie van de verschillende lichaamsregio's: we hebben deze in detail bestudeerd en nu verkennen we hoe ze optimaal kunnen samenwerken. In dit deel bespreken we ook thema’s zoals motorisch leren, stretchen en periodiseren binnen fysieke training.
Deel D geeft je inzicht in de meest voorkomende blessures, inclusief strategieën voor preventie en richtlijnen voor herstel, in het geval je toch een blessure krijgt.
Deel E laat je zien welke mentale vaardigheden je kunt ontwikkelen. Van doelen stellen tot focus, visualisatie, mindfulness en gedachtetraining.
Deel F, als laatste, beschrijft uitgebreid wat voeding voor je kan doen. Je leert waarom goede voeding belangrijk is en wat er als performer extra nodig is om optimaal te kunnen presteren. We behandelen de spijsvertering, energie, timing en voedingsuitdagingen zoals krampen, inspanningshoofdpijn, allergieën, enzovoort. Ook gaan we in op lichaamssamenstelling en gepersonaliseerde voeding, bijvoorbeeld als je vegetarisch of veganistisch eet.
×